Vmbo-t-leerlingen buigen zich over licht en geluid

Waar houd je je mee bezig als licht- of geluidstechnicus? Dat ondervinden tien leerlingen van het Over-Y College uit Amsterdam-Noord tijdens het project Showtime. Hun opdracht: ontwerp de techniek voor een evenement. Op 16 mei gingen ze op school aan de slag met het techniekplan.

 

De eerste praktijkles op school een zetje in de goede richting geven.

“Jullie zien een blauw grid op het blaadje voor je. Dat is de zaal waar straks een band en een cabaretier gaan optreden. Vandaag gaan jullie een begin maken met het techniekplan daarvoor. Maar je moet ook nadenken over andere zaken dan licht en geluid. Bijvoorbeeld of het publiek blijft staan of gaat zitten: dat heeft invloed op de hoogte van het podium. En wat komt er nog meer allemaal kijken bij zo’n optreden?” Manar: “Mensen moeten ook wat kunnen drinken.” “Precies: waar komt de bar? En wat gebeurt er als mensen gaan drinken?” “Dan moeten ze naar de wc”, zegt Zeegert. “Je moet dus ook nadenken waar je Dixies gaat neerzeten en over veiligheid en beveiliging”, zegt Marco.

De leerlingen maken vandaag kennis met SketchUp: een computerprogramma waarmee je een techniekplan kunt maken. In duo’s proberen de leerlingen een podium te tekenen. Marco loopt door de klas om vragen over het programma te beantwoorden en tips te geven. “Het is kapot moeilijk”, verzucht Tyron. Hij en Manar willen Broederliefde laten optreden. Zeegert en Senna gaan eerst de ruimte inrichten en dan pas kijken welke act erin past.

vmbo-t-leerlingen_buigen_zich_over_licht_en_geluid.jpg

“Als je straks schijnwerpers en speakers in je plan gaat opnemen, houd dan rekening met het gewicht”, waarschuwt Marco. “Een motortakel mag maximaal 150 kilo dragen. Ze kunnen veel meer gewicht dragen, maar er zijn strenge regels voor hoeveel gewicht je boven een publiek mag ophangen. Ook moet je rekening houden met de kosten. De komende weken gaan jullie online opzoeken wat je kwijt bent aan techniek.” Vandaag lukt dat niet: omdat in de gymzaal examens worden gemaakt, is de wifi op school afgesloten.

 

Na een uurtje ploeteren roept docent Fien de leerlingen bij elkaar bij de laptop van Sam en Max. Ze zijn al behoorlijk opgeschoten met hun concertzaal. Ze hebben zelfs gedacht aan veiligheidshekken voor het podium om het publiek op afstand te houden. Beiden hebben Showtime gekozen omdat ze dit project het leukste vonden. “Of ik later ook echt de techniek in wil, weet ik nog niet,” zegt Sam.

Volgende week gaan de leerlingen op bezoek bij een concertzaal: Paradiso of AFAS live (voorheen de HMH). Over een aantal weken leggen ze hun ontwerp voor aan studenten van het Mediacollege, eind juni is de eindpresentatie.

Meer informatie

Het project ‘Showtime’ is onderdeel van de Technologieroute van het Masterplan Techniek Amsterdam. Meer weten? Kijk op amsterdam.nl/masterplantechniek of neem contact op met projectleider Joost van Elten