STERA: infrastructuur vmbo-techniek in de Achterhoek

Met het project Smart Technical Education Achterhoek (STERA) wordt een infrastructuur opgezet en uitgebouwd waardoor het technisch vmbo in de Achterhoek gewaarborgd blijft. Leerlingen kunnen overal in de Achterhoek blijven kiezen voor de techniekvakken die relevant zijn voor de maakindustrie en Smart Industry doordat de praktijklessen worden gegeven bij bedrijven op locaties waar de machines en materialen al voorhanden zijn. De leerlingen worden hierbij begeleid door ervaren beroepsmensen.

Door de samenwerking met het bedrijfsleven blijft het technisch vmbo behouden, maken leerlingen kennis met de nieuwste ontwikkelingen in de techniek en kan het bedrijfsleven al vroegtijdig een verbinding aangaan met toekomstige werknemers.

 

Produceren, Installeren en Energie (PIE)

Leerlingen met het profiel PIE kunnen vanaf schooljaar 2017-2018 voor het keuzevak duurzame energie terecht bij het bedrijf Tenten Solar. Dit bedrijf is groothandel, leverancier en installateur op het gebied van zonne-energie. De leerlingen met het profiel PIE maken kennis met de nieuwste ontwikkelingen binnen de energie en werken aan 'echte' en concrete praktijkopdrachten. Door de samenwerking wordt de kwaliteit van het nieuwe keuzevak duurzame energie verhoogt. Doordat de leerlingen in het bedrijfsleven lessen volgen kunnen ze realistische en actuele praktijkvoorbeelden koppelen aan de theorie.

foto-voor-stera.jpg

Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)

Bovenbouwleerlingen binnen het vmbo met het profiel BWI kunnen vanaf schooljaar 2017-2018 de keuzevakken dak- en kapconstructie en gevelopeningen volgen bij het bedrijf Marku Bouw. Dit is een ontwikkelende bouwer die voornamelijk gericht is op de utiliteitsbouw.

Voor het keuzevak schilderen van hout- en steenachtige ondergronden kunnen leerlingen met het profiel BWI terecht bij het schildersbedrijf Lefering. Her bedrijf is een grote speler dat zowel regionaal, nationaal als internationaal opereert.