Mavoleerlingen lassen zelf metalen poppetje

Voor het project ‘Bouten en moeren poppetje’ brachten leerlingen van Lumion (voorheen Caland 2) op 17 mei een bezoek aan het ROC van Amsterdam. Bij de afdeling Metaaltechniek lasten ze zelf een metalen poppetje.

Groot enthousiasme bij de leerlingen

“Lassen is cool!”, lacht Jaimie, die net haar lasmasker af heeft gedaan. “Dat had ik nog nooit eerder gedaan.” Haar poppetje is dan ook zeer toepasselijk een lasser. “Ik vind dit ontzettend leuk om te doen. Toen ik klein was, hielp ik mijn vader altijd al met knutselen aan fietsen en wasmachines. Ik heb zelf al een keer een robotje gemaakt, dat werkt op zonne-energie. Ik weet al heel lang dat ik later iets wil doen met robotica, ik weet dat er opleidingen zijn in Utrecht en Rotterdam. Mijn vader helpt me altijd als ik iets nodig heb, techniek is echt iets van ons samen.”

 

Overal in het technieklokaal zijn leerlingen druk bezig met het vervolmaken van hun poppetje. De zetbank, metaalknipper en het lasapparaat worden flink gebruikt. Natuurlijk krijgen de mavoleerlingen deskundige hulp van docenten én ROC-studenten, onder wie Reinier (vierdejaars Machinebouw). “Ik vind het erg leuk om het enthousiasme van deze leerlingen te zien en ze te helpen. Zelf ben ik ook zo begonnen. Ik denk zeker dat zo’n project als dit helpt om scholieren te interesseren voor techniek. Zeker als ze zien dat iemand die niet veel ouder is daar ook veel plezier aan beleeft.”

mavoleerlingen_lassen_zelf_metalen_poppetje.jpg

Ook Alex geniet zichtbaar van de opdracht van vandaag. Hij heeft zijn poppetje in een bankschroef gezet om de doffe laag (door het lassen) van het metaal af te vijlen. “Ik ben blij dat we een keer iets anders doen dan normaal. Vooral dat lassen is echt nieuw voor mij. Ik heb zeker iets met techniek. Ik denk dat ik na mijn examen de opleiding Vliegtuigmechanica ga doen op ROC Aviation.”

Misschien wel de grootste techneut van het lokaal is Diego, volgens zijn eigen docent. Hij is druk bezig met het herstellen van een kleine lasfout. “Op school heb ik samen met een paar vrienden de 3D-printers in elkaar gezet, en we hebben al een keer een enorme tablet geprint, zo groot als een tafel. Als kind haalde ik al oude computers uit elkaar, inmiddels weet ik ook hoe ik ze weer in elkaar moet zetten. Ik weet nog niet of ik van techniek mijn beroep wil maken, nu wil ik het liefst fysiotherapeut of radio-dj worden. Maar ik ga eerst nog havo doen, daarna heb ik genoeg opties.”

Meer informatie

Het project ‘Bouten en moeren poppetje’ is onderdeel van de Technologieroute van het Masterplan Techniek Amsterdam. Meer weten? Kijk op amsterdam.nl/masterplantechniek of neem contact op met projectleider Joost van Elten