Matchingday koppelt scholen aan technische bedrijven

Scholen voor voortgezet onderwijs (mavo, havo, vmbo) koppelen aan technische bedrijven en instellingen. Dat gebeurde op 19 juni tijdens de vierde Matchingday van het Masterplan Techniek Amsterdam. Bijna dertig bedrijven en instellingen presenteerden zichzelf in op het Amsterdamse Westergasterrein. Leerkrachten en decanen deden veel nieuwe ideeën op voor projecten en activiteiten om leerlingen enthousiast te maken voor techniek.

 

“Goed dat jullie er allemaal zijn”, zegt Joost van Elten (Masterplan Techniek Amsterdam) in de zaal van het Westergasterras. “26 bedrijven en andere organisaties hebben vandaag iets in de aanbieding waardoor jullie leerlingen aan de slag kunnen met techniek. De activiteiten van het Masterplan Techniek beginnen al hun vruchten af te werpen. Zo zien we op het Berlage Lyceum en Hervormd Lyceum West dat steeds meer leerlingen kiezen voor een techniekprofiel.

 

In razend tempo presenteren alle aanwezige bedrijven en instellingen zich tijdens de pitches van één minuut. Ymere heeft bijvoorbeeld zesduizend stage-uren in de aanbieding, Homij kan leerlingen laten kennismaken met het duurzaamste gebouw ter wereld (op de Zuidas) en ISP belooft zelfs een complete loopbaan in de ‘cloud’-sector. De Vakschool Technische Installaties biedt zichzelf aan als opdrachtgever voor projecten, Installatiewerk Noord-Holland is naarstig op zoek naar nieuwe leerlingen om op te leiden en het ROC van Amsterdam werkt met welbespraakte en gemotiveerde studentenvoorlichters.

 

Na de pitches nemen alle bedrijven en instellingen plaats achter hun tafeltje op het terras; docenten en decanen gaan langs om concrete afspraken te maken. KLM is een van de bedrijven die er vandaag voor het eerst bij is; technical instructor Jacques Wielandt heeft al flink wat matches gemaakt. “We hebben leerlingen echt een toekomst te bieden in de techniek. Een vaste baan met een scala aan promotiemogelijkheden. Tijdens de techniekprojecten zie je het enthousiasme groeien, daar kun je echt wat mee bereiken.”

Meer informatie

De Matchingday is een van de initiatieven van het Masterplan Techniek Amsterdam. Meer weten? Kijk op amsterdam.nl/masterplantechniekof neem contact op met projectleider Joost van Elten