Toptechniek in bedrijf op bezoek in Friesland

Een paar weken geleden kreeg het programmateam Toptechniek in bedrijf een uitnodiging van Technisch Beroepsonderwijs Friesland (TBOF). Of we het leuk vonden om een dag langs te komen in de regio Friesland? Daar vegen wij onze agenda’s graag voor vrij. Op naar Leeuwarden!

’s Ochtends worden wij door projectleiders Cees Fransooijs en Luit Middendorp welkom geheten in het historische Café Wouters, waar Luit ons vertelt dat het technische mkb in Friesland voorzichtig herstellende is van de crisis. Echter stevent de Friese arbeidsmarkt af op een tekort aan technische vakmensen: lage instroomcijfers in de techniek in combinatie met krimp schetsen een mismatch tussen vraag en aanbod. TBOF werkt hard om het tij te keren, en vandaag mogen we een ‘Tour de Friesland’ doen om te bekijken op welke manier deze TiB-regio de uitdagingen aanpakt.

 

In Buitenpost (Noordoost-Friesland) wacht leerkracht Martin Lelie ons op. Hij beheert de Lego Education Innovation Studio van het Nordwin College, een klaslokaal dat helemaal gewijd is aan leren met Lego. Martin laat zien hoe leerlingen spelenderwijs kennismaken met allerlei aspecten van technologie: pneumatiek, mechanica en programmeren. Hij is zichtbaar trots op zijn werk. De Lego-robots maken technologie toegankelijk voor kinderen die daar op het eerste gezicht niet helemaal in geïnteresseerd waren; dit is een eerste stap in de richting van een opleiding in techniek en technologie.

header-3.jpg

Er staan EV3-robots klaar om zelf uit te proberen, en nog voordat Martin klaar is met de uitleg, beginnen de eerste robotjes al te draaien, te piepen én vast te lopen. Wat dat betreft verschillen wij niets van veertienjarige scholieren. We leren stap voor stap commando’s te geven, en de vreugde is groot als de robot precies doet wat wij voor ogen hebben. Zo werkt programmeren dus! Als we lekker op dreef zijn, moet Cees ons teleurstellen: het programma is strak en we moeten door naar de volgende etappe.

Na een doldwaze rit door het Friese landschap belanden we in Sint Annaparochie, vijftig kilometer ten westen van Buitenpost. Ook bij de Campus Middelsee staat een enthousiaste docent voor ons klaar. Harry Hoefakker is niet alleen leerkracht, maar tevens ontwikkelaar bij het Leerwerkplein. Hij vertelt ons hoe ze met dit nieuwe lesprogramma het lokale bedrijfsleven betrekken bij het onderwijs. Vmbo-leerlingen doen al vanaf klas 1 ervaring op bij bedrijven en worden via een baangarantiestage begeleid naar het mbo, met de mogelijkheid om later in dezelfde organisatie te werken. Bedrijven staan te popelen om mee te doen: op dit moment zijn er al 40 instanties actief en moet het Leerwerkplein zelfs een bedrijvenstop afkondigen.

Helaas hebben we te weinig tijd om nog meer vragen te stellen, want we gaan naar de laatste activiteit van de dag. Bij ROC Friesland College vertelt Wietse Smit, directeur School voor Techniek en Technologie, hoe moeilijk het soms is om samenwerking tussen scholen te bewerkstelligen. Voor ons is het goed om te beseffen dat de praktijk weerbarstig kan zijn! We gaan ons de komende maanden dan ook inzetten om de Toptechniek in bedrijf-community sterker te maken en kennisuitwisseling tussen regio’s meer te faciliteren. Midden in het gesprek steekt de conciërge zijn hoofd om de hoek: het is al vijf uur, kunnen we het licht uitdoen?

Zo eindigen we na een bomvol programma weer bij station Leeuwarden. Bedankt Technisch Beroepsonderwijs Friesland voor een leerzame dag!