Techniekcollege in Zuid-Limburg een feit

Woensdag 16 december 2015 ondertekenden Jos Kusters, voorzitter College van Bestuur ROC Leeuwenborgh, en Jos Jongen, lid College van Bestuur Arcus college een samenwerkingsovereenkomst waardoor een nieuwe techniekschool op mbo-niveau in Zuid-Limburg een feit is. In het Techniekcollege zijn de techniekopleidingen van beide roc’s gebundeld en zullen als één herkenbare techniekschool verder gaan.

Waarom?

“Het samenvoegen van de techniekopleidingen van twee gerenommeerde mbo’s in Zuid-Limburg biedt vele voordelen. Met deze samensmelting kunnen wij het aanbod van Techniekopleidingen in Zuid-Limburg garanderen. Daarnaast bouwen wij aan één omgeving waar kwaliteit hoog in het vaandel staat en dat een uitstraling heeft die studenten en bedrijven aanspreekt. Door middelen samen te voegen kun je mee met de technologische innovaties in het werkveld. Deze moeten natuurlijk ook terug te vinden zijn in de opleidingen, anders loopt het onderwijs niet in de pas met het bedrijfsleven.”, legt Roy Palmen uit. Palmen was directeur Techniek bij Leeuwenborgh en is directeur van de nieuwe school.

Gefaseerde invoering 

“De bouwopleidingen zijn samengevoegd, die voeren we sinds augustus 2015 uit in Maastricht en Nuth. De opleidingen in de Procestechniek voerden we al samen uit. Vanaf 2016 worden gefaseerd de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektro- en installatietechniek, Luchtvaarttechniek, Motorvoertuigtechniek, Laboratoriumtechniek en Creatieve vormgeving toegevoegd. Het streven is om met ingang van het schooljaar 2017-2018 alle techniekopleidingen in de nieuwe onderwijsorganisatie ondergebracht te hebben. Vanaf dat moment beschikken we over vmbo/mbo-opleidingslocaties in Sittard, Maastricht en Heerlen. In Heerlen komt nog een tweede locatie bij Zuyd Hogeschool, waar samen met hbo een doorlopende leerlijn wordt vormgegeven.”

 

Uniek concept

“Het bijzondere van deze samenvoegingen is dat we samen met het voortgezet onderwijs en hbo één onderwijsconcept ontwikkelen. Er komt een doorlopende leerlijn van het derde leerjaar vmbo naar het mbo niveau 2/3. Dit is de zogenoemde vakmanschapsroute. Er komt ook een technologieroute. Die loopt van de theoretische leerweg of de havo via het mbo naar het hbo. In beide routes zal de verhouding theorie/praktijk afgestemd zijn op de leerling. De schaal waarop we dit allemaal doorvoeren (3.000 studenten, 200 medewerkers, 2 mbo- ,3 vo-instellingen en 1  hbo;  red.) maakt het tot een uniek project voor Nederland. Het worden state-of-the-art opleidingen waarin de samenwerking tussen Stichting LVO, SVO|PL, Stichting DaCapo, Zuyd Hogeschool maar ook provincie, overheid en bedrijfsleven een cruciale factor speelt. We leiden niet meer op tot de beroepen van gisteren, maar tot de beroepen van morgen en overmorgen.“