Staatssecretaris Dekker op bezoek bij Toptechniek Haaglanden

Op woensdagochtend 28 augustus 2013 bezocht staatssecretaris Dekker (OCW) in het kader van het Techniekpact de Toptechniek in Bedrijf-regio Haaglanden. Het werkbezoek vond plaats bij FESTO in Delft dat bekend staat om zijn innovaties op het terrein van pneumatische en elektrische aandrijftechnologie. Samen met Haagse en Delfse wethouders van Onderwijs ging de staatssecretaris in gesprek met leerlingen van het Stanislas College, het Christelijk Lyceum Delft en ROC Mondriaan.

Dekker keek zijn ogen uit vanochtend bij FESTO bv in Delft. In een speciale ‘technology street’ demonstreerden leerlingen en studenten hun bedrevenheid in kleine pneumatische installaties, kleine mechatronische productielijnen en in de procesinstallatietechniek. Begin september spreekt het kabinet met de Tweede Kamer over het Techniekpact en de staatssecretaris wilde zich vooraf graag nog eens onderdompelen in de praktijk.

“Ondanks de economische tegenwind is er toenemende behoefte aan kwalitatief goed technisch personeel. De samenwerking tussen FESTO en regionale onderwijsinstellingen weet daar uitstekend op in te spelen. Namelijk beginnen bij het begin en jongeren opleiden voor een prachtig vak in de technieksector”, aldus staatssecretaris Dekker die de aanpak als een prachtig voorbeeld ziet voor andere regio’s.

Tijdens het werkbezoek werd ook gesproken over de samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven, op regionaal niveau. Deze gezamenlijke aanpak is nodig om succes te boeken in het enthousiasmeren van jongeren voor een technische carrière. Zo'n regionale aanpak wordt nu uitgevoerd door Toptechniek in bedrijf. In het programma werken onderwijs, bedrijfsleven en overheid samen met als doel: voldoende goedgeschoolde technische vmbo en mbo vakkrachten voor nu en in de toekomst. Het Platform Bèta Techniek faciliteert bij de uitvoering van de regionale plannen. Het gaat om de verhogen van de in- door en uitstroom vmbo en mbo techniek, de 'vakmanschapsroute' en de 'technologieroute' en doelmatig opleidingenaanbod in de regio. Naast de regio Haaglanden doen 16 andere regio's mee in Toptechniek in bedrijf.

Het Techniekpact is er op gericht om meer jongeren te interesseren voor een techniekloopbaan. De Nederlandse kenniseconomie draait voor een groot gedeelte op bèta en technici. Daarom is het economische belang van een sterk en groot aanbod aan technisch en exact opgeleide jongeren groot. Ondertussen kiezen steeds meer jongeren in het voortgezet onderwijs voor een technisch profiel en hebben voor dit studiejaar meer studenten zich aangemeld bij een bèta-technische studie.

Regio Haaglanden

In de regio Haaglanden zijn grote bedrijven gevestigd in de biotechnologie, de elektrotechnische industrie en Telecom. Ook de dienstensector is sterk vertegenwoordigd met vestigingen van de rijksoverheid, internationale organisaties en zakelijke dienstverlening. Haaglanden kent een hoogwaardige kennisinfrastructuur. De TU Delft, hogescholen, twee roc's, een aoc en 60 vmbo-scholen zijn er gevestigd.

Over het Techniekpact

Op 13 mei 2013 sloot het kabinet samen met werkgevers, het onderwijs en de werknemersorganisaties een Techniekpact. Het pact moet de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector verbeteren en daarmee het tekort aan technisch personeel terugdringen. Het Techniekpact verenigt de ambities uit de bestaande plannen en initiatieven, maar wil die sneller (in 2020) en met meer daadkracht realiseren. Om dat te bereiken zet het Techniekpact in op drie actielijnen met als horizon 2020:

  • kiezen voor techniek: meer leerlingen kiezen voor een techniekopleiding;
  • leren in de techniek: meer leerlingen en studenten met een technisch diploma gaan ook aan de slag in een technische baan;

werken in de techniek: mensen die werken in de techniek behouden voor de techniek, en mensen met een technische achtergrond die met ontslag bedreigd worden of al langs de kant staan elders inzetten in de techniek.