Sorteermachine FPvT valt in de prijzen

Bart Schurian van het Stedelijk College Eindhoven is in de prijzen gevallen met de sorteermachine uit het project Focus en Passie voor Techniek. Hij won hiermee de Mocon Student Challenge, een wedstrijd tijdens de vakbeurs Mocon in Den Bosch. Op deze beurs worden innovaties getoond in industriële automatisering. De jury was erg lovend over zijn project.

Passie voor techniek

‘Het project straalt aan alle kanten Passie voor techniek uit’, oordeelde de jury. ‘Ontdek-ken van nieuwe technieken, wil technische oplossingen bedenken. Toepassingen uit meer-dere disciplines gebruikt. Deze jongeren hebben we in de toekomst hard nodig. Overtui-gende winnaar.’

Bart Schurian heeft hiermee een 5-daagse cursus TNC Programmeren gewonnen, aange-boden door jurylid Heidenhain. Ook mag hij een met twee vrienden een dag lang bij een pretpark achter de schermen kijken. Bart is supertrots op het resultaat en ziet uit naar een dagje Walibi.

Mocon Student Challenge

Mocon is een tweejaarlijks event voor innovaties in industriële automatisering. Het vindt plaats in de Brabanthallen. De Mocon Student Challenge 2015 was gericht op ideeën en prototypes in het teken van motion control en robotics. Leerlingen konden een project insturen dat meer aandacht verdient dan alleen de beoordeling van de techniekdocent.

Bart Schurian meldde zich met de kleurensorteermachine uit het project Focus en Passie voor Techniek. De opdracht ‘Vang kleuren met de sorteermachine’ is ontwikkeld om leerlingen enthousiast te maken voor de topsector High Tech Systems & Materials.

Bart bouwde de sorteermachine op school samen met PTH student Ivo Broekman. Bij het bouwen werden moderne technieken gebruikt zoals programmeren van een elektronisch en draadloos relais, lasersnijden en 3-d printen.

HTSM 

De sorteermachine is een bedenksel van bedrijven en scholen samen. De opdracht werd ontwikkeld in de ontwikkelgroep HTS&M. Hierin was onder andere Stedelijk College Eindhoven vertegenwoordigd. Docent Theo van der Maazen: ‘We hebben op school een pilot gedaan. Bart, Ivo en de begeleidende Techniekdocenten waren heel enthousiast. Dat maakte andere leerlingen ook nieuwsgierig. Dat hij nu ook nog een prijs heeft gewonnen, is fantastisch. Hier zijn we als school trots op.’

De sorteermachine werd beoordeeld op ontwerpkeuze, design, gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. Ook hield Bart een presentatie tijdens de beurs.