Océ, Rockwool en Gilde Opleidingen werken samen aan opleidingen procestechniek

Ouders, en dan vooral moeders, zijn in hoge mate bepalend voor de beroepskeuze van tieners. Daarom gaan Océ, Rockwool en Gilde Opleidingen niet alleen middelbare scholieren, maar ook hun ouders benaderen in een poging om meer jongeren te verleiden tot een toekomst in de proces- en onderhoudstechniek.

Tegenwicht bieden aan de uitstroom als gevolg van de vergrijzing

Een betere aansluiting onderwijs-bedrijfsleven

Met de start van dit schooljaar keerde de opleidingen in de procestechniek terug bij Gilde Opleidingen in Roermond. Tal van bedrijven in Noord- en Midden-Limburg zitten namelijk te springen om procesoperators. Jongeren die de opleiding van drie of vier jaar volgen, zijn daarom verzekerd van een baan.

Op vrijdag 16 september ondertekenden Océ, Rockwool en Gilde Opleidingen een samenwerkingsovereenkomst die ertoe moet leiden dat meer jongeren zich laten opleiden tot proces- of onderhoudstechnicus. Rockwool en Océ stellen stageplaatsen ter beschikking en leveren input voor de opleidingen, zodat deze zo goed mogelijk aansluiten op de praktijk. Dit zal later zijn vruchten afwerpen, omdat de bedrijven dan het niveau van hun personeelsbestand kunnen upgraden. “Dat laatste is belangrijk om tegenwicht te bieden aan de uitstroom als gevolg van de vergrijzing”, zegt technisch directeur Jos Dumoulin van Rockwool. “Dat proberen we zo goed en zo kwaad als het kan op te vangen met uitzendkrachten. Het verhogen van het algemene niveau kan alleen met mensen van deze opleidingen”, vult directeur productie Marcel Pennings van Océ in Venlo aan.

1-oce-rockwool-gilde-opleidingen.jpg

Betrokkenheid van ouders

In samenwerking met Gilde Opleidingen gaan Océ en Rockwool voorlichting geven over de kansen in deze beroepsrichting. Daarbij zullen de partners nadrukkelijk ook de ouders betrekken, kondigden zij bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst aan. “Ouders bepalen vaak op zondag aan de keukentafel wat interessant is voor hun kinderen. Zij willen daar op zijn minst een begeleidende rol in hebben” zegt, HR-manager Luuk Hauser bij Océ.