Gemeente gaat 500 extra plekken creëren in beroepsbegeleidende leerweg

Tientallen leerlingen, vertegenwoordigers van technische bedrijven en opleidingen én drie wethouders kwamen op vrijdagmiddag 21 augustus tijdens SAIL Amsterdam naar de Clipper Stad Amsterdam voor de aftrap van het offensief ‘Meer Amsterdamse jongeren in een beroepsbegeleidende leerweg’ (BBL). De komende vier jaar gaat de gemeente 500 extra BBL-plekken voor Amsterdamse jongeren realiseren.

 

“Er is schreeuwend behoefte aan jong talent”, houdt wethouder Kajsa Ollongren (Economie) de aanwezigen op de Clipper voor. “In samenwerking met uitzendbureau Randstad en andere partners willen we de komend jaren een extra impuls geven aan het creëren van nieuwe BBL-plekken. Niet alleen in de techniek, maar zeker ook in de logistiek en de hospitality. Met het volgen van de beroepsbegeleidend leerweg nemen de kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt enorm toe.”

Een van de jongeren die al een BBL-plek heeft gevonden, is Julian van den Boogaard. Een jaar lang heeft hij stage gelopen bij Technisch Buro Klomp, vertelt hij op het middendek. Nu gaat hij er vier dagen per week aan de slag als loodgieter – en nog één dag per week naar school. “Ik heb heel veel zin om aan de slag te gaan, ik vind zes weken vakantie eigenlijk te lang. Bij Klomp is de sfeer goed, ik heb leuke collega’s en ik ben heel blij dat ik deze kans krijg. En het geld is natuurlijk ook meegenomen. Ik ben bijna 18 en dan is het lekker als je je eigen geld verdient.”

 

Even verderop staat leermeester Rick van der Wall geanimeerd te praten met zijn leerling Luca Janneman, die bij aannemersbedrijf Intersell aan de slag gaat als timmerman. Rick is blij met zijn leerling. “Luca is heel leergierig, pakt dingen goed op. Ik wil hem heel graag de mogelijkheid geven om bij ons het vak te leren. Als leermeester is het mooi om te zien hoe die jongens steeds zelfstandiger worden. Dat geeft veel voldoening. Als ze zo’n BBL-traject hebben afgerond, is bij ons de kans op een vaste baan heel groot.  Daar maken wij ons als leermeesters hard voor!”

Tijdens het ‘speeddaten’ ontstaan overal op het schip geanimeerde gesprekken tussen leerlingen, vertegenwoordigers van gemeente, bedrijven en opleidingen.

 

Wethouder Arjan Vliegenthart (Werk, Inkomen en Participatie) benadrukt  dat de gemeente Amsterdam jongeren graag perspectief wil bieden. “Het gaat erom dat we samen mensen vinden die echt gemotiveerd zijn, zodat ze na hun BBL-traject een toekomst hebben op de arbeidsmarkt.” Wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs): “Ik zie ook dat tussenpersonen zoals InstallatieWerk Noord-Holland en Bouwmensen Amsterdam de bedrijven veel werk uit handen nemen. Dat werkt heel goed.” Onder luid applaus hijsen de wethouders  als symbolische handeling de vlag van het BBL-offensief.

 

Het slotwoord is voor Doekle Terpstra, aanjager van het Nationaal Techniekpact 2020. “Het is ontzettend belangrijk dat jongeren in aanraking komen met techniek. Het gaat erom dat ze het dna kunnen voelen van een bedrijf, met hun voeten in de klei, en daardoor echt geïnteresseerd raken. Via een BBL-traject kunnen ze aan een mooie toekomst bouwen. Er is een groeiend tekort aan technisch personeel. Gelukkig staat techniek hoog op de agenda, en dat begint langzaam zijn vruchten af te werpen. Het is tijd om te oogsten!”