Eerste studenten luchtvaartopleiding Zwolle gediplomeerd

De eerste lichting studenten die de opleiding Technicus Vliegtuigonderhoud van Defensie op het Deltion College in Zwolle hebben gevolgd, hebben vanavond hun diploma in ontvangst genomen. In totaal kregen 25 studenten hun papiertje én een badge van de luchtmacht. Die badge kregen ze van niemand minder dan Commandant Luchtstrijdkrachten Dennis Luyt. De luitenant-generaal sprak van een bijzonder moment.

‘MEER DAN OPLEIDING TOT TECHNEUT’

“Het mooie is dat de opleiding meer is dan alleen maar een opleiding tot techneut, tot iemand die een vliegtuig kan onderhouden”, aldus Luyt. “Het is ook een introductie aan het zijn van een militair en dat maakt deze opleiding zo bijzonder.”

De meeste gediplomeerden hebben al een baan. Student Jelmer Kiestra nam zijn diploma in ontvangst en gaat aan de slag als vliegtechnicus bij Defensie. Dean Dicke kreeg ook zijn papiertje uitgereikt, maar gaat niet aan de slag voor defensie: “Ik heb gesolliciteerd bij KLM en mag op gesprek komen. Ik ben helaas voor één van de keuringen bij de luchtmacht afgekeurd. Dan houdt het snel op.”

BANEN VOOR HET OPRAPEN

Docent Hendri Zwinselman geeft aan dat de banen voor de afgestudeerden voor het oprapen liggen. “Het baanperspectief is zeer goed. Van deze groep gaan er zeven doorstuderen op het HBO, de rest heeft al een baan óf zijn nog aan het zoeken. Maar het vinden van een baan mag geen probleem zijn.”

‘WE HEBBEN TECHNICI HARD NODIG’

De Commandant Luchtstrijdkrachten is blij met de nieuwe aanwas: “We hebben technici hard nodig. Voor onze helikopters, voor onze jachtvliegtuigen, voor onze transportvliegtuigen. Voor alles eigenlijk.”

“We vliegen ze, maar we moeten ze ook kunnen onderhouden en daar heb je techneuten voor nodig. Dit is voor ons een heel mooie manier om in contact te komen met de jongelui.”

 

Bron: RTV Oost