Deltion College op WorldSkills Sao Paulo

Zes (oud)studenten van het Deltion College (regio Zwolle) hebben van 11 t/m 16 augustus meegedaan aan de WorldSkills in São Paulo, Brazilië. Dit is het grootste beroepenevenement ter wereld. Ruim 1200 kandidaten van over de hele wereld gingen in één van de grootste conferentiecentra in Latijns-Amerika de uitdaging aan om de beste vakman/-vrouw van de wereld op hun vakgebied te worden.

 

De Deltion’ers kwamen namens Team Nederland uit in de vakrichtingen Graphic Design, Web Design, Wall and Floor Tiling, Automobile Technology, Industrial Control en Electrical Installations. De studenten moesten vier dagen lang opdrachten uitvoeren, die werden beoordeeld door internationale experts uit beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

De deelname van Team Nederland werd gecoördineerd door Skills Netherlands. Team Nederland bestond uit 35 kandidaten, geselecteerd tijdens voorrondes en nationale finales van o.a. Skills Heroes en Vakkanjers. Voordat het zover was hebben de deelnemers 100 uur moeten trainen en kregen ze diverse trainingsdagen aangeboden van Skills Netherlands. Tijdens deze dagen stonden onderwerpen als teambuilding, mediatraining en een psychologische test centraal.

 

Team Nederland heeft een gouden plak gescoord op het onderdeel Visual Merchandising. Twee Deltion studenten namen een medaille voor excellent vakmanschap in ontvangst. Dit betekent dat de kandidaten (Wall and floor Tiling en Electrial Installations) een beter puntenaantal hadden behaald dan de norm van 500 punten.

 

Vanaf komend schooljaar maken de vakwedstrijden onderdeel uit van het nieuwe excellentieprogramma voor het mbo. Dit betekent dat veel scholen vakwedstrijden zullen organiseren. Minister Bussemaker stelt in totaal 25 miljoen euro beschikbaar voor dit programma. Met dit initiatief wil het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat jongeren al op jonge leeftijd een goed beeld krijgen van hun talenten én de bijbehorende beroepen.

Ook Deltion heeft excellentie hoog op de agenda staan. Deltion organiseert jaarlijks zijn eigen kampioenschappen en was afgelopen jaren het decor voor de landelijke finales van Skills Talents (vmbo-vakwedstrijden) en Skills Heroes (mbo vakwedstrijden). Zo ook dit jaar! 8 oktober staan de Deltion Kampioenschappen op het programma en 18 en 19 november de landelijke finales van Skills Heroes.

Kijk voor meer informatie over Skills wedstrijden op www.skillsnetherlands.nl